chińska zielona herbata

Historia herbaty – jak przybyła ona do Europy?

Każdy z nas zapewne uwielbia herbatę – gości ona praktycznie w każdym domu i o każdej porze no i w różnej, wybranej przez nas postaci. Czy zastanawialiście się jednak skąd w Europie wzięła się herbata?

Według źródeł herbata pojawiła się pierwszy raz na kontynencie azjatyckim, nikt jednak do tej pory nie wie czy były to Chiny czy może jednak Japonia. Wiadomo jednak że ówcześnie herbata kojarzy nam się bardziej z drugim krajem. Napój ten cieszy się dużą popularnością, nie tylko jeśli chodzi o smak ale również właściwości jakie za sobą niesie. Współcześnie wielu Japończyków sięga po herbaty zielone, np. Matchę.

Z Azji herbata przywędrowała do Europy dzięki Holendrom lub Portugalczykom w XVIIw. Początkowo nie była ona popularna, wręcz odwrotnie – to głównie z winy jej ceny nie przysparzała ona sobie wielu zwolenników. Kolejny kraj, który z pewnością jako pierwszy wymienimy gdy ktoś zapyta nas o ów napój będzie Wielka Brytania – w 1658r. herbatę przywiozła tam Katarzyna Braganza. To dzięki niej zwyczajem stało się popołudniowe parzenie herbaty podawanej z ciastkami lub chlebem z masłem. To właśnie w Wielkiej Brytanii często spotkać można sklep z herbatami, w której znajdziemy jej naprawdę dużo rodzajów! Inna ‚ojczyzna’ owego napoju to przede wszystkim Rosja – stała się ona popularna głównie ze względu na niesprzyjający klimat –  rozgrzewa, pobudza i pozwala na chwilę relaksu. Zauważyć jednak można iż w Rosji mieszkańcy sięgają głównie po herbatę w liściach, a nie pakowaną w torebkach. Według nich najlepsza herbata powstaje następująco: większą jej ilość umieszcza się w czajniku, zaparza, dopiero później rozlewa do kubków i dolewa gorącej wody. W ów kraju spożywa się ją często z cukrem, owocami czy marmoladą.

W Polsce herbata pojawiła się w 1664 i została przywieziona ona do nas z Francji. Do tej pory stanowi ona nieodłączny element naszej kultury. Na chwilę obecną wyróżnić można szereg jej rodzajów, np. herbata czerwona, biała, czarna czy wspomniana wcześniej zielona.