Herbata earl grey inaczej
Herbata jest bez wątpienia napojem po który większość osób sięga codziennie. Istnieje wiele różnych gatunków herbaty, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Jednym z najczęściej wybieranych rodzajów herbat jest earl grey. Zazwyczaj sięgamy po czarną wersję tej herbaty, ale warto wiedzieć, że możemy wybrać również zieloną oraz białą.
Herbata zielona – co warto o niej wiedzieć?
Herbata zielona earl grey jest oczywiście aromatyzowana olejkiem bergamotkowym. To właśnie on nadaje naparowi charakterystyczny smak i aromat. Herbatę zieloną warto docenić nie tylko za walory smakowe, ale również za to, że wykazuje ona prozdrowotny wpływ na nasz organizm. Działa ona pobudzająco, dzięki czemu czujemy się energiczni i gotowi do działania. Napar ten to również bogactwo antyoksydantów, dzięki którym procesy starzenia organizmu zostają spowolnione. Najlepsze herbaty zielone to takie, które zaparzymy w prawidłowy sposób. Nie należy zalewać herbaty wrzątkiem, bo będzie ona miała posmak goryczki. Pamiętajmy także o tym, że liście zielonej herbaty możemy parzyć ponownie. Koneserzy uważają, że to właśnie kilkukrotnie parzona herbata ma najlepszy smak.
Biały earl grey
Biała herbata staje się bez wątpienia coraz powszechniejsza. Odpowiada za to nie tylko jej smak, ale i prozdrowotne właściwości. Flawonoidy i przeciwutleniacze, które w niej znajdziemy pomogą ochraniać nasz organizm przed nowotworami. Aby jednak tak się stało, konieczne jest regularne picie herbaty białej. Odwiedzając sklep z herbatami w poszukiwaniu herbaty białej, warto sięgnąć po tę earl grey. Dzięki olejkowi z bergamotki, herbata będzie miała charakterystyczny posmak. Każdą herbatę białą należy parzyć w temperaturze około 75 stopni Celsjusza. Zalewanie jej wrzątkiem może przyczynić się do utraty walorów smakowych i zdrowotnych naparu. Niezmiernie istotny jest także odpowiednio długi czas parzenia. W przypadku tego rodzaju herbaty, warto pomyśleć o parzeniu trwającym około siedem minut. Podobnie jak w przypadku herbaty zielonej, białą również można zaparzać kilkukrotnie. Za każdym razem należy jednak parzyć napar o minutę dłużej.