Herbata zielona
Jaka tak naprawdę jest najlepsza herbata? Taka, która sprawdzi się w każdej sytuacji! Można nieśpiesznie popijać ciepły napój w wygodnym fotelu, a można również wykorzystać go do cukierniczych wariacji. Jeśli jednak nie jest się pewnym, który gatunek herbaty wybrać, pomocne mogą się okazać zestawy herbat, oferujące sztandarowe gatunki i smaki, spośród których będzie można wybrać odpowiedni dla siebie rodzaj. Bo nigdy nie wiadomo kiedy herbata zielona może okazać się lepsza niż herbata czarna lub czerwona.
Zestawy herbat
Co powinno się znaleźć w takiej kolekcji? Z pewnością nie może zabraknąć herbaty earl grey, o cudownej, bursztynowej barwie i charakterystycznym, uwodzicielskim zapachu, który zawdzięcza zawartości olejku z bergamoty. Będzie świetnym ekstraktem do nasączania biszkoptu, który jedzony rano, doda energii dzięki właściwościom naparu. Tak samo dobrze sprawdzi się herbata english breakfast – mieszanka gatunków Assam i Cejlon o mocnym, wyrazistym smaku. Jest bardziej neutralna od herbaty earl grey, ale mocny smak i aromat również będą działały pobudzająco. Kolejnym niezbędnikiem jest zielona herbata, która świetnie sprawdzi się przy sporządzaniu lekkich deserów. Galaretka lub kisiel z tego naparu będzie idealną przekąską dla tych, którzy dbają zarówno o ciało, jak i umysł. Ponadto, herbaty zielone mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, podobnie jak herbata czerwona, która uważana jest za najbardziej aromatyczną. Ma korzenny smak i specyficzny zapach, które nie każdemu przypadną do gustu, ale z pewnością zadowolą tych, którzy chcieliby w naturalny sposób wspomóc proces odchudzania. Proces fermentacji czerwonej herbaty jest krótszy niż czarnej, więc w listkach zachowane jest więcej enzymów i polifenoli, które mają odchudzające właściwości. Z tej herbaty również można sporządzić doskonałą przekąskę, zdrową i lekką, a zarazem o świetnym smaku! Można również wybrać z tych gatunków napoje z dodatkami owoców lub aromatyzowane.
Napary ziołowe
Doskonałym dodatkiem do deserów, będą napary ziołowe. Herbata z liści mięty, ze swoim charakterystycznym smakiem, idealnie sprawdzi się jako aromat do kremu, np. w asyście cytrusów, z kolei nasączenie ciasta naparem z kwiatu hibiskusa, dzikiej róży lub jaśminu sprawią, że ciasto będzie pachniało wprost zniewalająco!
Do kuchennych eksperymentów można wybrać niemal każdy rodzaj herbaty. Jeśli jest się nie do końca pewnym, na co się zdecydować, warto udać się do specjalistycznego sklepu, który będzie oferował herbaty świata. Bogactwo zapachów, rodzajów i smaków może przyprawić o zawrót głowy, ale warto poświecić trochę czasu. Okazuje się, że dobra herbata spełni każdą zachciankę – nie tylko ugasi pragnienie, ale będzie też idealnym składnikiem słodkich przyjemności.