Herbata zielona, pomimo swojego niekoniecznie przyjemnego smaku, cieszy się bowiem ogromną popularnością wśród Polaków ale i ludzi na całym świecie. Uznawana jest za ona „napój młodości”, obniżający także poziom „złego cholesterolu” a także wspomagający odchudzanie. Wielu naukowców uważa, że właściwości zielonej herbaty to też działanie przeciwnowotworowe. Jakie to składniki zawiera zielony napój, iż aż tak korzystnie działa on na nasz organizm? Oraz co zrobić, aby pić go ze smakiem ale i korzyścią dla zdrowia?
Zielona herbata wywodzi się ze starożytnych Chin, gdzie ponad 4500 lat temu zrodził się pomysł, aby parzyć liście rośliny nazywanej u nas czymś takim jak chińska zielona herbata. W ten sposób oto powstał napój , który to najczęściej spożywany na świecie – herbata. Zbierane ręcznie, a później suszone, liście herbaty chińskiej dają zieloną herbatę. Dopiero jednak proces fermentacji, który to modyfikuje jej skład, powoduje, że herbata staje się czarna.
Chińczycy od wielu stuleci zażywali zieloną herbatę w celu leczenia bólu głowy, zaburzeń trawienia, czy też ospałości, rozstrojów żołądka. Współcześnie zielone herbaty jest powszechnie stosowana w profilaktyce zdrowotnej. Prowadzone od niemal dziesięcioleci badania nad właściwościami zielonej herbaty potwierdzają jej dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu i na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca i niektóre odmiany raka. Zielona herbata zawiera wiele minerałów oraz mikroelementów. Ponadto stwierdzono też, iż picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega otyłości