Indie, Chiny, Nepal to kraje słynące nie tylko ze wspaniałej kultury, zapierających dech w piersiach krajobrazów czy egzotycznej kuchni. To przede wszystkim kolebka prawdziwej herbaty. To stąd podchodzą najbardziej cenione jej odmiany.
Wystarczy choćby wspomnieć herbatę Darjeeling, której nazwa wzięła się od malowniczej krainy Darjeeling u podnóża Himalajów. Uznawana za najlepszą spośród indyjskich gatunków herbat, charakteryzuje się winnym aromatem i porównywana jest często do szampana. Wpływa to na jej ekskluzywną pozycję na rynku czarnych herbat.
Kolejną egzotyczną propozycją jest choćby Gunpowder – Chińska zielona herbata, która wzięła swoją nazwę od wyglądu. Podczas jej produkcji liście są zwijane bardzo ciasno, przez co przypominają wyglądem proch strzelniczy (ang. gunpowder). Herbata ta ceniona jest ze względu na swoje walory energetyczne – pobudza do działania, poprawia koncentrację i oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto jej silne działanie bakteriobójcze ułatwia przyswajanie pokarmów, jak również zmniejsza ryzyko wrzodów żołądka.
Inną popularną odmianą jest herbata jaśminowa, spotykana najczęściej jako wariant herbaty zielonej. Jej subtelny, oryginalny smak doceniany jest przez osoby aktywne, które poszukują odprężenia i chwili relaksu. Herbata ta koi nasze nerwy, przywracając równowagę emocjonalną i spokój wewnętrzny. Jaśmin jest również uznawany za afrodyzjak, dlatego herbata jaśminowa może być podawana dla pobudzenia zmysłów.
Herbaciane dziedzictwo krajów Dalekiego Wschodu jest naprawdę olbrzymie. Odkryj je, kupując zestaw herbat, w których otrzymasz próbki najlepszych smaków Azji.