herbata czerwona

Herbata czerwona i zielona – podobieństwa i różnice

Jedna roślina, inne herbaty

Herbata, to nie tylko popularna w naszym kraju od pokoleń herbata czarna. Napój ten ma wiele odmian. Każda z nich wyróżnia się unikalnym aromatem i właściwościami zdrowotnymi. Dwie z bardziej znanych i popularnych, to herbata czerwona i zielona. Chociaż obie pochodzą z tej samej rośliny – Camellia sinensis, różnią się procesem produkcji. W następstwie tych różnic inny jest smak i korzyści dla zdrowia. Sięgając po herbaty, warto to robić świadomie, aby osiągnąć maksymalne profity dla swojego organizmu.

Herbata czerwona i zielona – podobieństwa

Jak już wcześniej wspomniano, herbata zielona i czerwona pochodzą z tej samej rośliny Camellia sinensis. Różnice wynikają głównie z różnic w procesie przetwarzania liści. Inny jest smak, kolor oraz właściwości.
Obie herbaty są również bogate w antyoksydanty. Związki te pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Tym samym chronią przed chorobami serca, nowotworami i procesami starzenia się. Nie można jednak twierdzić, że dobra herbata leczy bądź zapobiega chorobom w 100%. Jest jednak jednym z wielu elementów wpływających na mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia określonych dolegliwości.

Warto też przypomnieć, że obie herbaty są ulubieńcami osób walczących o utratę wagi. Zarówno jedna, jak i druga, przyspiesza przemianę materii. Nie zastępuje jednak konieczności stosowania odpowiedniej diety i aktywności fizycznej.

Herbata zielona i czerwona zawierają kofeinę, chociaż w różnych ilościach. Dzięki temu obie mają działanie pobudzające. Jednak w przypadku zielonej herbaty duże znaczenie ma także sposób parzenia.

Takie same, a jedna inne

Największa różnica polega na sposobie przetwarzania omawianych gatunków. Herbata zielona jest obrabiana poprzez parzenie liści. Takie działanie zapobiega fermentacji. Dzięki temu najlepsze herbaty zachowują jasnozielony kolor i delikatny smak. Herbata czerwona jest natomiast poddawana procesowi fermentacji. Nabiera przez to charakterystycznego koloru oraz mocnego, ziemistego smaku.

Obie herbaty mają wiele korzyści zdrowotnych, ale inaczej oddziałują na organizm. Herbata zielona wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Natomiast herbata czerwona jest znana z korzyści dla układu krążenia i zdolności do obniżania poziomu cholesterolu.

Herbata zielona ma delikatny, świeży smak z lekką nutą trawiastą. Herbata czerwona ma natomiast głębszy, bardziej wyrazisty smak. Niektórzy opisują go jako ziemisty lub drewniany.