Chińska herbata
Herbata w Chinach tradycyjnie podawana jest nie w filiżankach, ale w niewielkich czarkach. I nic nie stoi na przeszkodzie, by tę tradycję wprowadzić do naszych domów, a chińska herbata będzie świetnym punktem wyjścia. Najlepiej dla tego eksperymentu nadaje się herbata zielona. Jej wyrafinowany smak doskonale sprawdzi się w oryginalnym sposobie serwowania podczas towarzyskiego spotkania czy po prostu wizyty gości.
Czarki zamiast filiżanek
Naczyniami do parzenia chińskiej herbaty zielonej dysponuje każdy sklep z herbatami. Można zakupić tam specjalne ciężkie czajniczki i skompletowane czarki przeznaczone do picia herbaty. W taki sposób podana herbata zielona czy herbata jaśminowa będzie smakowała zupełnie inaczej. I mimo, że taki sposób picia herbaty odległy jest od naszych zwyczajów, jednak doskonale sprawdzi się podczas spotkania w niewielkim gronie.
Przygotowanie zastawy
Dzbanek, a właściwie czarkę do herbaty trzeba dobrze wyparzyć. W oryginale wylewa się po prostu pierwszy powstały płyn po zalaniu liści herbaty. Można ten etap pominąć, ale nie powinno się zapominać o wyparzeniu dzbanka oraz czarek. Dzięki temu chińska herbata w smaku będzie intensywniejsza, a przede wszystkim nie wystygnie ona zbyt szybko.
Dobra herbata musi być gorąca. Po przelaniu jej do malutkich czarek i tak straci na temperaturze. Dlatego trzeba pić ją od razu po rozlaniu, według zwyczaju w trzech niewielkich łykach. Ciężki dzbanek do parzenia herbaty utrzyma jej temperaturę przez dłuższy czas. Dlatego spokojnie można rozmawiać i co jakiś czas rozlewać herbatę, by delektować się jej zapachem i smakiem.
Modyfikacja tradycji
Wydaje się, że również my Polacy jesteśmy w stanie przejąć chociaż w jakiejś części chińskie obyczaje picia herbaty, zwłaszcza wtedy, gdy kojarzą się one z miłym wieczorem w niewielkim gronie. Zawsze chińska herbata może zostać podana po prostu w filiżankach, chociaż najważniejszą jej cechą jest temperatura, którą trudno osiągnąć w innym naczyniu niż czarka.